Hoe komen Moneybird-ondernemers door de coronacrisis?

· 19-06-2020
Half maart kwam het grote nieuws dat Nederland in lockdown moest. Iedereen in Nederland heeft daar iets van gemerkt. Maar voor ondernemers was het extra spannend: hoe komt je bedrijf door een lockdown? Heb ik voldoende inkomsten om aan mijn verplichtingen te kunnen voldoen? Bestaat mijn bedrijf straks nog of moet ik iets anders gaan zoeken?

Om inzicht te geven welke gevolgen de coronacrisis voor ondernemers in Nederland heeft, vroegen we begin april onze klanten of ze anoniem gegevens met ons willen delen. Dat deden ze massaal, daarom kunnen we vandaag de eerste resultaten met jullie delen!

Bedrijfsresultaten #

Het zal geen verrassing zijn, maar de meeste bedrijven hebben in maart, april en mei minder omzet gedaan dan verwacht. Gemiddeld heeft een ondernemer 11% omzet verloren. We zien grote verschillen tussen sectoren. De ene sector is zwaar getroffen, terwijl een andere sector het juist beter doet dan verwacht.

Zwaar getroffen sectoren zijn onder andere:

  • Eet- en drinkgelegenheden
  • Verhuur- en leasebedrijven
  • De kunstsector
  • Vervoersbedrijven
  • Reisorganisaties

Op ondernemers in de schoonmaak, reparaties van computers en meubelmakerij lijkt de coronacrisis minder effect te hebben.

Betaaltermijn facturen #

Tijdens een crisis zou je verwachten dat facturen later betaald gaan worden. Bedrijven hebben minder geld tot hun beschikking, dus stellen ze de betaling verder uit. Dat zal in incidentele gevallen zeker voorkomen, maar gelukkig zien wij een positiever beeld.

Al jaren daalt de betaaltermijn van facturen. Sinds december 2019 werd 50% van de facturen binnen 8 dagen volledig voldaan. In maart en april zien wij geen stijging van de betaaltermijn van facturen.

Overheidssteun #

De overheid heeft een reeks aan maatregelen genomen om ondernemers door de crisis te helpen. Wij hadden verwacht dat de TOGS regeling veel gebruikt zou worden, maar in alle sectoren heeft minder dan 20% van de ondernemers hier aanspraak op gemaakt.

Een simpele steunmaatregel zoals het uitstel verlenen van betaling van de btw-aangifte blijkt effectiever. 35% van de ondernemers heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hun aangifte later te betalen.

Op naar september! #

Voor veel ondernemers is het een uitdagende tijd. Onze data bevestigt dit nogmaals. De omzetdip is vergelijkbaar met een willekeurige zomermaand uit vorige jaren. In september trekt de omzet dan altijd weer aan. Laten we met elkaar hopen dat september ook dit jaar weer heel goed gaat zijn!

Luister ook: Edwin Vlieg bij BNR over data-analyse coronacrisis

Misschien vind je dit ook interessant ...