Proost, op je gezondheid!

· 10-10-2019
Gezondheid, je zegt het bij het proosten, bij felicitaties en zelfs als iemand niest! Maar wat versta jij eigenlijk onder gezondheid? In mijn definitie omvat gezondheid de lichamelijke en geestelijke toestand in een gelijke weging. Helaas is er vaak wel aandacht voor lichamelijke gezondheid, maar schiet de aandacht voor geestelijke gezondheid tekort. Om die reden heeft de World Federation for Mental Health 10 oktober uitgeroepen tot World Mental Health Day.

‘t Goed wies kapot... #

De geestelijke gezondheid beslaat net als haar lichamelijke tegenhanger een breed spectrum. Van niet lekker in je vel zitten tot iets wat we in het oosten van het land oneerbiedig "het goed wies kapot" noemen. Ergens op dat spectrum liggen depressieve stoornissen, iets wat de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen. En terecht, in de leeftijdscategorie 25-35 jaar kampt 1 op de 18 met dergelijke klachten, in de categorie 18-24 jaar zelfs 1 op de 15 volgens het RIVM.

Aandacht! #

Je zorgt als werkgever voor een ergonomische werkplek en misschien bied je zelfs een gezonde lunch of fitnessabonnement aan. Zo’n werkplek voorkomt lichamelijke ongemakken en voor de echte gezondheidsproblemen hebben we gelukkig de medische professionals. Op het vlak van de geestelijke gezondheid zou het precies zo moeten werken. Maar helaas weten we vaak niet hoe we dat als werkgever aan moeten pakken.

Bij Moneybird hebben we ook een enkele keer te maken gehad met werknemers die door een moeilijke periode gingen. Helaas is dit niet altijd even zichtbaar en ook niet zomaar te verhelpen. Wij hebben ervaren dat wanneer een medewerker psychische klachten ervaart aandacht belangrijk is. Echte aandacht. Vaak denken we dat we een ander helpen door ze te voorzien van goede raad. Dat zou bij iemand die een sombere dag heeft zeker kunnen helpen, maar bij een depressie werkt het averechts. Het is alsof je iemand aanbeveelt om maar even een tijdje te gaan hinkelen als ze haar been heeft gebroken. Bij ernstige klachten is het tonen van empathie en het aansturen dat er professionele hulp wordt gezocht van belang.

Merk je dat iemand niet lekker in z’n vel zit? Dan kunnen de onderstaande opmerkingen je misschien helpen om het gesprek op gang te brengen:

  • ‘Ik zie dat je niet zo happy bent de laatste weken, kan ik je ergens bij helpen?’
  • ‘Ik heb het gevoel dat je ergens mee zit, klopt dat?’
  • ‘Als er iets is, weet dat we er voor je zijn.’

Vanuit het gesprek kun je werken naar eventuele vervolgstappen.

Hoe zet Moneybird zich in voor de geestelijke gezondheid van haar medewerkers? #

Wat je kunt doen voor medewerkers verschilt natuurlijk per situatie. Bij Moneybird hebben we ervaren dat de volgende dingen hielpen bij het ondersteunen van onze collega’s:

  • Oprecht geïnteresseerd zijn in je personeel. Durf de oprechte maar moeilijke vragen te stellen.
  • Een korte dosis gezonde spanning is goed, chronische werkstress moet voorkomen worden. Check deze video (opent in nieuw tabblad) van de Universiteit van Nederland voor extra inspiratie.
  • Zijn er bij een teamlid of in een team werkgerelateerde problemen? Ga het gesprek aan of schakel eventueel een coach in. Vaak helpt het inzetten van een externe coach om vrij en open te kunnen spreken.
  • Als een medewerker voor een partner met ernstige gezondheidsproblemen zorgt kun jij voor de medewerker zorgen door gesprekken met een psycholoog aan te bieden.
  • Steek energie in je medewerkers door stil te staan bij werkgeluk.
  • Laat je medewerkers kennismaken met gelukskunde (opent in nieuw tabblad).

Op welke manier zet jij je in voor de geestelijke gezondheid van je personeel?

Misschien vind je dit ook interessant ...