De 5 meest gemaakte fouten bij de btw-aangifte

Januari, april, juli en oktober. Belangrijke maanden voor jou als ondernemer, want de btw-aangifte moet weer ingediend worden. We vroegen een aantal Moneybird Experts naar de meest gemaakte fouten en wat je kunt doen om ze te voorkomen.

Lees ook: Met één druk op de knop je btw-aangifte doen via Moneybird (opent in nieuw tabblad)

BTW-nummer wordt niet doorgegeven bij inkoop uit het buitenland #

Merel Dercksen: “Als je als ondernemer uit het buitenland vooral EU inkoopt, is het belangrijk om je btw-nummer door te geven, zodat je een factuur met verlegde btw krijgt. Anders sturen leveranciers een factuur met btw, alsof je een particulier bent. Zo’n factuur is strikt genomen fout, en van een foute factuur mag je de btw niet terugvorderen.”

Verwerk inkoopfactuur uit het buitenland (opent in nieuw tabblad) in Moneybird.

Muntgeld opgestapeld

Geen bon of factuur bij transactie #

Jeroen Dallinga: “Als je een betaling rechtstreeks koppelt aan een categorie, zonder een bon of factuur, wordt de btw niet meegenomen in de btw-aangifte. Je moet het echt inboeken als factuur of bon. Zo komen de kosten automatisch op de resultatenrekening en de btw-aangifte. Formeel mag je ook niet zonder bon of factuur de btw verrekenen.”

Lees meer over inkomende facturen, bonnetjes en documenten (opent in nieuw tabblad) in je administratie.

Btw op bijkomende kosten wordt niet goed verwerkt #

Nico Verzijden: “Let op de btw op bijkomende kosten zoals verzendkosten. Het gaat dan om kosten voor diensten die onlosmakelijk met de hoofddienst of het hoofdproduct meekomen. Het btw-tarief van deze diensten volgt altijd het tarief van de hoofddienst. Zo zijn de verzendkosten op een kilo appels belast met 9% btw, maar die op een pak papier met 21% btw. Tenminste, als je deze producten alleen met verzendkosten kan kopen. Als je ze ook zou kunnen afhalen, is de verzending dus een zelfstandige dienst, die met 21% btw belast wordt.”

Jaaraangifte sluit niet aan bij kwartaalaangifte #

Mathijs Lenselink: “Het is handig om aan het einde van het jaar te controleren of alle verschuldigde omzetbelasting ook daadwerkelijk is aangegeven en of alle voorbelasting ook daadwerkelijk is teruggevraagd. Er kunnen verschillen ontstaan als je facturen of bonnen inboekt in een periode waarover je de btw-aangifte al hebt verzonden. Deze btw wordt niet automatisch in het aangifterapport van de actuele periode verwerkt. Door aan het einde van het jaar een zogenaamde ‘rondrekening’ te maken, kun je dat controleren en eventueel meenemen in de laatste aangifte van dat jaar.”

Een kladblok, telefoon en kopje koffie

Terugvragen van kosten #

Dauriard van Noord: “Kilometervergoeding, OV-kosten, een voorgeschoten bedrag, eten en drinken zijn kosten die veel teruggevraagd worden. Je moet altijd btw heffen over de zaken die je doorbelast. We zien vaak dat op deze factuurregel gekozen wordt voor ‘geen btw ‘of ‘0% btw’. Dat is onjuist. Er is geen relatie tussen de kosten die jij maakt en wat je moet doorbelasten. Dus wat je in Moneybird onder ‘inkomend’ invoert staat los van wat je op je verkoopfactuur zet.”

Lees meer over het terugvragen van kosten.