Hoe is Moneybird ontstaan?

Edwin, hoe is Moneybird ontstaan?
"Toen ik net begon met studeren had ik een klein softwarebedrijf en deed wat freelance webontwikkeling. Dan heb je een factuur die gemaakt moet worden in Word en Excel, wat toch wel een gedoe is. Daar heb ik destijds een php script voor gemaakt. Plots veranderden wat regels in de Nederlandse wetgeving en moest ik mijn script aanpassen. Op dat moment kreeg ik die discussie met mijn studiegenoten Joost en Berend, we vonden het alle drie gedoe en vroegen ons af of we daar niet wat aan konden doen.
We zagen ook als software ontwikkelaar dat je vaak een factuur module moest bouwen binnen bepaalde software als je wat wilde verkopen. Door deze twee ideeën te combineren is het eigenlijk een idee geworden van ons drieën om te kijken of het wat kon worden."



Joost vult aan..
"Dit was niet alleen ons probleem, we hoorden veel om ons heen dat boekhouden gezien werd als iets saais en waar ondernemers tegenop keken. Het was één van mijn grootste inspiratiebronnen om boekhouden iets positiefs mee te geven. Het zou een feestje moeten zijn om geld te verdienen!
Mijn grootste 'pain in the ass' was in die tijd dat ik een factuur moest maken, deze moest ik printen. Soms was mijn printpapier op en dan weer mijn postzegelvel leeg. En dan moest ik ook nog naar de brievenbus toe om mijn facturen te versturen. Dat kon veel eenvoudiger. We dachten, wij gaan bouwen dat je online een factuur kunt aanmaken, geen gezeur hebt met factuurnummering en lekker via e-mail kunt versturen. Het proces waar je tegenop ziet in twee a drie klikken klaar, zodat ondernemers denken 'dit wil ik hebben en dat bespaart me tijd en nu kan ik mijn bedrijf beter runnen'. Op alle fronten bleek dat we niet alleen konden versnellen in facturen maken maar uiteindelijk ook bonnetjes inboeken en rapportages inzien. Duidelijkheid en snelheid."

Inmiddels...
zijn we heel trots op wat we hebben bereikt met een team van nu 50 collega's! Berend heeft er in 2015 voor gekozen om afscheid te nemen van Moneybird en in 2022 is Elian toegetreden als CTO. Daarnaast zijn we achter de schermen nog meer mooie stappen aan het maken. Wil je daar meer over lezen? Houd onze product-updates dan goed in de gaten!

Ondernemerstips van Joost en Edwin
-
Organisatie betrekken bij de strategie #
Moneybird heeft een strategie die vijf jaar vooruit kijkt. Om deze strategie te ontwikkelen schoof ik in het najaar van 2021 aan bij elk team. Gezamenlijk in gesprek over hun visie en blik op de toekomst.
-
Generalist of specialist? #
Als founder ben je vaak een manusje van alles; kennis van boekhouden, interface design, software ontwikkeling, server hosting, marketing, support, etc. Naarmate je organisatie groeit komen er mensen bij die werk van je overnemen en ga je nadenken over de functies die er zijn binnen je bedrijf.
-
40 uur is genoeg! #
Ben je druk? Ondernemers zijn vaak druk, er is altijd wel iets waar je mee bezig kunt zijn. De afgelopen jaren heb ik geleerd om mijn werk zo in te delen dat ik een goede work-life balance heb en gelukkig ben met mijn gezin.
-
Drie tips voor een winstgevend bedrijf #
In de media lees je continu verhalen over de grote bedrijven en de bekende startups. Je kunt daardoor de indruk krijgen dat je pas een goed bedrijf hebt als je veel geld investeert en geen winst maakt.
-
Geen telefoon? #
Toen we schreven over ons nieuwe kantoor, kregen we gelijk de vraag of het nieuwe kantoor geschikt is voor telefonische ondersteuning. We kiezen bewust voor geen telefonische ondersteuning en hebben geen plannen om dat in de toekomst wél te gaan bieden.
-
Eigenwijs in software ontwikkeling #
Eigenwijs zijn in software ontwikkeling kan geen kwaad. Waarom is de klant altijd koning en bepaalt de grootste klant welke wijzigingen je maakt? Zeg ook eens Nee! als je klanten om iets vragen. Bij Moneybird zijn we sinds de start in mei 2008 al eigenwijs: eigenwijs in ons concept en eigenwijs in hoe we naar onze klanten luisteren. En juist dat maakt ons product zo’n succes!
-
Groei voorzichtig #
Vrijwel iedere SaaS-applicatie is opgericht door techneuten met een goed idee. Na een initiële fase (in ons geval vier jaar) werd het succes te groot en besloten we ons team uit te breiden. Je kunt op veel manieren je organisatie laten groeien. Wij hebben er in de meeste gevallen voor gekozen om voorzichtig te groeien, zodat mensen op hun juiste plek zaten alvorens we een volgende stap maakten.
-
Vijf tips voor het starten van een bedrijf #
Gefeliciteerd! Je hebt de knoop doorgehakt en gaat voor jezelf beginnen. Eindelijk doen waar je al jaren van droomt. Eindelijk doen waar je goed in bent! Tenzij je net zoals mij een softwarebedrijf zoals Moneybird start, kan ik je niet vertellen hoe je je vak moet uitoefenen. Ik kan je wel tips geven om te zorgen dat je geen belangrijke zaken vergeet in de eerste maanden.
-
Kunnen focus, team en richting jouw bedrijf succesvol maken? #
Focus is van nature iets waar een ondernemer moeite mee heeft. Als bedenker van wereldschokkende ideeën is er elke week een nieuwe kans die gegrepen moet worden. Toch is het bewaken van focus ook het verschil tussen succes en falen.
-
Zorgeloos ondernemen? Neem een framework! #
Als ondernemer moet je nadenken over duizend en één zaken. Natuurlijk is je core-business belangrijk, maar je moet ook nieuwe klanten krijgen, de administratie regelen, personeel regelen, enzovoorts. Als je niet oppast ben je fulltime bezig met het regelen van randzaken en zal je core-business ondersneeuwen.
-
Denk groot in kleine stappen #
Je wilt markten veroveren, de wereld veranderen en grote impact hebben! Met deze ambities is zeker niets mis, als (startend) ondernemer moet je ook groot denken, maar blijf wel realistisch. Om ambities waar te kunnen maken, is het verstandig in kleine stappen te denken.