Hoe is Moneybird ontstaan?

Drie jonge ondernemers, alledrie hetzelfde probleem. Een factuur versturen. Dat moet toch makkelijker kunnen? Zo ontstond Moneybird. Begonnen als facturatiepakket, inmiddels een volledig boekhoudpakket. Steeds automatischer en steeds completer. Joost en Edwin blikken terug naar het ontstaan van Moneybird en delen lessen die zij tijdens hun ondernemersjaren hebben opgedaan.
Edwin kijkt lachend in de camera met beige houten achtergrond

Edwin, hoe is Moneybird ontstaan?

"Toen ik net begon met studeren had ik een klein softwarebedrijf en deed wat freelance webontwikkeling. Dan heb je een factuur die gemaakt moet worden in Word en Excel, wat toch wel een gedoe is. Daar heb ik destijds een php script voor gemaakt. Plots veranderden wat regels in de Nederlandse wetgeving en moest ik mijn script aanpassen. Op dat moment kreeg ik die discussie met mijn studiegenoten Joost en Berend, we vonden het alle drie gedoe en vroegen ons af of we daar niet wat aan konden doen.

We zagen ook als software ontwikkelaar dat je vaak een factuur module moest bouwen binnen bepaalde software als je wat wilde verkopen. Door deze twee ideeën te combineren is het eigenlijk een idee geworden van ons drieën om te kijken of het wat kon worden."

Joost kijkt in camera

Joost vult aan..

"Dit was niet alleen ons probleem, we hoorden veel om ons heen dat boekhouden gezien werd als iets saais en waar ondernemers tegenop keken. Het was één van mijn grootste inspiratiebronnen om boekhouden iets positiefs mee te geven. Het zou een feestje moeten zijn om geld te verdienen!

Mijn grootste 'pain in the ass' was in die tijd dat ik een factuur moest maken, deze moest ik printen. Soms was mijn printpapier op en dan weer mijn postzegelvel leeg. En dan moest ik ook nog naar de brievenbus toe om mijn facturen te versturen. Dat kon veel eenvoudiger. We dachten, wij gaan bouwen dat je online een factuur kunt aanmaken, geen gezeur hebt met factuurnummering en lekker via e-mail kunt versturen. Het proces waar je tegenop ziet in twee a drie klikken klaar, zodat ondernemers denken 'dit wil ik hebben en dat bespaart me tijd en nu kan ik mijn bedrijf beter runnen'. Op alle fronten bleek dat we niet alleen konden versnellen in facturen maken maar uiteindelijk ook bonnetjes inboeken en rapportages inzien. Duidelijkheid en snelheid."

Collega's lunchen in kantine aan lange bartafel en ronde tafel ernaast

Inmiddels...

zijn we heel trots op wat we hebben bereikt met een team van nu 50 collega's! Berend heeft er in 2015 voor gekozen om afscheid te nemen van Moneybird en in 2022 is Elian toegetreden als CTO. Daarnaast zijn we achter de schermen nog meer mooie stappen aan het maken. Wil je daar meer over lezen? Houd onze product-updates dan goed in de gaten!

Product updates

Ondernemerstips van Joost en Edwin